Vans Old Skool

Vans Old Skool

Vansin tunnetuimpiin kenkämalleihin kuuluva legendaarinen Vans Old Skool on ensimmäinen Vans kenkä jossa on esitelty ikoninen sivuraita, malli julkaistiin vuonna 1977 nimellä "Style 36". Vans Old Skool kengät olivat myös ensimmäiset Vans skeittikengät joissa oli nahkaiset paneelit. 1980 -luvulla Vans Old Skool oli yksi suosituimpia malleja joita kustomoitiin mieleiseksi. Old Skool onkin mallina ollut erittäin muokattu kenkä joka on nähnyt monenlaisia ja -värisiä olkomuotoja.

Vans

Vans on amerikkalainen brändi, joka tunnetaan rentojen skeittikenkien ja klassisen skate- ja streetwear-vaatteiden osaajana. Jo vuonna 1966 perustetun brändin tennareista on vuosikymmenten saatossa muodostunut ikonisia katumuodin klassikoita, jotka löytyvät jokaisen skeittaajan kenkähyllyltä. Brändin tyyli on samaan aikaan klassinen ja aavistuksen kapinallinen. Vans-kengät yhdistävät selkeän muotokielen, puhtaat perusvärit sekä urbaanit kuosit ja printit. Vans hyödyntää tennareissaan myös klassista checkerboard-kuosia, josta on tullut kiinteä osa brändin ilmettä ja tunnetuimpia kenkiä. 

Vans on tullut tutuksi myös erilaisista yhteistyömallistoistaan tunnettujen toimijoiden kanssa – klassisisiin Vans-kenkiin ovat vuosien saatossa päässeet lyömään leimansa niin muotisuunnittelijat kuin tunnetut skeittaajatkin. Vansin valikoimasta löytyy tennareiden lisäksi myös rentoja perusvaatteita ja asusteita, kuten Vans collegepaitoja, Vans huppareita, Vans t-paitoja ja Vans reppuja.

Vans – skeittareiden kulttikenkä 1960-luvulta.

Vansin tarina alkoi jo 60-luvulla, kun veljekset Paul Van Doren ja Jim Van Doren perustivat The Van Doren Rubber Company -nimisen yrityksen Kaliforniassa. Kestävästä ja tukevasta canvas-kankaasta valmistetut kumipohjaiset kengät nousivat erityisesti skeittaajien ja surffaajien suosikkikengiksi 1970-luvun taitteessa. Vuonna 1976 Vansin legendaariseksi muodostunut ”Off The Wall” -logo nähtiin ensimmäistä kertaa. Samana vuonna lanseerattiin myös klassinen Vans Era -malli, joka nousi oman aikansa skeittaajien kulttikengäksi. Tony Alvan ja Stacy Peran suunnitteleman Vans Eran tunnuspiirteitä ovat pehmustettu kengän reunus, yksinkertainen design sekä selkeästi erottuvat tikkaukset kengän päällä. Historian saatossa Vans on lanseerannut lukuisia erilaisia kenkämalleja, jotka ovat löytäneet tiensä niin pop-kulttuurin ilmiöihin kuin urbaanin muodin kestosuosikeiksi. Brändin autenttiset klassikkomallit, kuten Vans Old Skool, Vans Sk8-Hi ja Vans Checkerboard Slip-On ovat onnistuneet säilyttämään asemansa myös skeittaajien ajattomina suosikkikenkinä.