Vans Old Skool

Vans Old Skool

Vansin tunnetuimpiin kenkämalleihin kuuluva legendaarinen Vans Old Skool on ensimmäinen Vans kenkä jossa on esitelty ikoninen sivuraita, malli julkaistiin vuonna 1977 nimellä "Style 36". Vans Old Skool kengät olivat myös ensimmäiset Vans skeittikengät joissa oli nahkaiset paneelit. 1980 -luvulla Vans Old Skool oli yksi suosituimpia malleja joita kustomoitiin mieleiseksi. Old Skool tennari onkin mallina ollut erittäin muokattu kenkä joka on nähnyt monenlaisia ja -värisiä olkomuotoja.

Vans Old Skool

Old Skool -skeittareiden ykkönen

Jo vuonna 1977 esitelty Vans Old Skool on Vansin ensimmäinen skeittikenkä, johon brändi lisäsi nahkaiset sivupaneelit tuomaan kestävyyttä. Old Skool on myös malli, jossa ensimmäistä kertaa brändi käytti ikoniseksi muodostunutta tennarin sivustaa korostavaa Paul Van Dorenin suunnittelemaa jazz- viivaa. Tämä Vansin oma sivuraita on nykyään Vansin tunnusomainen piirre, joka koristaa lähes jokaista kenkämallia. Vans Old Skool -malliin luottavat erityisesti skeitti-, surffi- ja extreme-urheilun ammattilaiset ja harrastelijat. Alkuperäisen ja klassisen mustan ja valkoisen rinnalle on noussut uusia upeita värejä ja kuvioita, joilla tuot tyyliisi persoonallisuutta. Viimeistään sarjakuvista ja elokuvista tutut piirroshahmot, kuvioinnit, metalliset pinnat ja näyttävät väriyhdistelmät tuovat tyyliisi omintakeisen yksityiskohdan, joka huomataan. Ikoninen kuosi Vans Old Skool Checkerboard toimii mustan ohella vuodesta toiseen. Kausikohtaiset väriyhdistelmät tuovat raikkautta Old Skool perheeseen, kannattaakin tsekata Old Skool uutuudet tasaisin väliajoin. Klassisempi tyyli muodostuu skeittityylillekin ominaisista neutraaleista ja murretuista sävyistä. Vans on luonut Old Skoolista monia uusia versioista joissa alkuperäistä mallia on paranneltu moderneilla ominaisuuksilla.Höyhenenkevyet Old skool Lite -tennarit ovat lookiltaan juuri kuin klassiset old skoolit, mutta innovatiivisen teknologian ansiosta joustavammat ja upean kevyet. Vans Old Skool Pro puolestaan on kehitelty vartavasten skeittareiden tarpeita silmälläpitäen. 

Old Skool tennarit sopivat tyyliin kuin tyyliin

Yksi syy Vans Old Skool lenkkareiden suosion taustalla on sen mukautumiskyky moneen eri tyyliin. Old Skoolin voi löytää todella monen eri tyylisuuntausta edustavan henkilön jaloista. Old Skool tennarit löytyvät niin autenttista katutyyliä edustavien jalasta kuin sneaker kulttuurista välittämättömän fashion tyyligurun asukokonaisuudesta. Vansin klassikkomalli Old Skool tuntuu olevan ajaton ja aina muodissa vähintään parissa tyylisuuntauksessa. Kaiken tämän lisäksi monet skeittarit ovat vannoutuneita Old Skool skeittikenkien suurkuluttajia. Yhdistä Old skool kengät formaalimpaan työasuun tuomaan rentoutta muuten viralliseen asuun. Trendikäs naisten tyyli syntyy yhdistämällä Vans Old skool tennarit esimerkiksi trendikkään kotelomekon kanssa.

Vans on yksi skate- ja surffikulttuurin pioneerejä

Vans on amerikkalainen brändi, joka tunnetaan rentojen skeittikenkien ja klassisen skate- ja streetwear-vaatteiden osaajana. Jo vuonna 1966 perustetun brändin tennareista on vuosikymmenten saatossa muodostunut ikonisia katumuodin klassikoita, jotka löytyvät jokaisen skeittaajan kenkähyllyltä. Brändin tyyli on samaan aikaan klassinen ja aavistuksen kapinallinen. Vans-kengät yhdistävät selkeän muotokielen, puhtaat perusvärit sekä urbaanit kuosit ja printit. Vans hyödyntää tennareissaan myös klassista checkerboard-kuosia, josta on tullut kiinteä osa brändin ilmettä ja tunnetuimpia kenkiä. 

Vans on tullut tutuksi myös erilaisista yhteistyömallistoistaan tunnettujen toimijoiden kanssa – klassisisiin Vans-kenkiin ovat vuosien saatossa päässeet lyömään leimansa niin muotisuunnittelijat kuin tunnetut skeittaajatkin. Vansin valikoimasta löytyy tennareiden lisäksi myös rentoja perusvaatteita ja asusteita, kuten Vans collegepaitoja, Vans huppareita, Vans t-paitoja ja Vans reppuja.

Vans – skeittareiden kulttikenkä 1960-luvulta

Vansin tarina alkoi jo 60-luvulla, kun veljekset Paul Van Doren ja Jim Van Doren perustivat The Van Doren Rubber Company -nimisen yrityksen Kaliforniassa. Kestävästä ja tukevasta canvas-kankaasta valmistetut kumipohjaiset kengät nousivat erityisesti skeittaajien ja surffaajien suosikkikengiksi 1970-luvun taitteessa. Vuonna 1976 Vansin legendaariseksi muodostunut ”Off The Wall” -logo nähtiin ensimmäistä kertaa. Samana vuonna lanseerattiin myös klassinen Vans Era -malli, joka nousi oman aikansa skeittaajien kulttikengäksi. Tony Alvan ja Stacy Peran suunnitteleman Vans Eran tunnuspiirteitä ovat pehmustettu kengän reunus, yksinkertainen design sekä selkeästi erottuvat tikkaukset kengän päällä. Historian saatossa Vans on lanseerannut lukuisia erilaisia kenkämalleja, jotka ovat löytäneet tiensä niin pop-kulttuurin ilmiöihin kuin urbaanin muodin kestosuosikeiksi. Brändin autenttiset klassikkomallit, kuten Vans Old Skool, Vans Sk8-Hi ja Vans Slip-On ovat onnistuneet säilyttämään asemansa myös skeittaajien ajattomina suosikkikenkinä.