Karhu

Karhu

Karhu kengät jatkaa pitkiä perinteitä juoksukenkien edelläkävijänä. Karhu on tehnyt näyttävän paluun yhtenä tämän hetken kiinnostavimpana sneaker brändinä. Hip Hop -artisti Kanye Westinkin jaloissa nähdyt Karhun huippusneakerit ovat kulkeneet eeppisen matkan läpi historian. Karhulta löytyy pitkä historia täynnä huippujalkineita joista on luotu tämän päivän sneakereita. Karhu tunnetaan omaleimaisista kengistä, jotka vievät ajatukset 70-, 80- ja 90-luvun nostalgiseen muotiin ja juoksulenkkareihin. Viime vuosina brändin klassikkomallit, kuten Albatross, Fusion 2.0 ja Champion Air, ovat kuitenkin vilisseet tiuhaan tahtiin katukuvassa, Instagramissa ja jopa kansainvälisten muoti-ikoneiden jaloissa.

Karhu kengät

Olympialaisten kautta kuuluisuuteen

Karhu on vuonna 1916 perustettu urheilujalkine ja -väline yritys, joka on tuotteillaan vienyt monia urheilijoita mitä suurempiin saavutuksiin. Varsinaisen läpimurtonsa brändi teki 1920-luvulla, jolloin Karhu valittiin Suomen olympiajoukkueen viralliseksi varustevastaavaksi. Silloiset kotimaiset urheilijalupaukset, kuten Paavo Nurmi, tekivät Karhusta tunnetun myös maailmalla. 1950-luvulla Karhun jalkineisiin vakiintui ikoninen M-logo, joka on symboli sanalle ”mestari”. Karhu möi ikonisen kolmen raidan tavaramerkin adidakselle 1950-luvulla kahden viskipullon ja noin 1600 euron hintaan. Karhun alkuperäisen Air Cushion -teknologian pohjalta moni brändi on tehnyt omat versiot ilmatyynyvaimennuksesta. Karhu oli kuitenkin kautta aikain ensimmäinen brändi, joka käytti tätä mullistavaa teknologiaa jo 70-luvulla. 

Trampas, Champion ja Albatross

1960-luvulla Karhun valikoimaan ilmestyivät myös ensimmäiset piikittömät juoksukengät, jotka soveltuivat myös vapaa-ajan käyttöön. Pehmeälinjainen Karhu Trampas oli brändin ensimmäinen askel kohti Karhun streetwear-henkisempää tuotantoa. 1970-luvulla lanseerattiin uusi Karhu Champion Air, joka oli maailman ensimmäinen ilmatyynyvaimennettu jalkine. 1980-luvulla tuotiin markkinoille legendaarinen Karhu Albatross, joka kuuluu tänäkin päivänä brändin suosituimpiin klassikkomalleihin.

Inspiraatio Suomesta

Pitkään hiljaiseloa viettänyt Karhu teki uuden tulemisen vuonna 2015, milloin brändi löi hynttyyt yhteen amerikkalaisen Concepts -brändin kanssa. Uudistuneen Karhun valikoimaan kuuluu urbaaniin elämäntyyliin sopivia lenkkareita, joissa näkyvät vahvat retrovaikutteet ja moderni design. Uudistunut Karhu on tyyliltään moderni, mutta se pysyy vahvasti uskollisena kotimaisille juurilleen. Uusissa malleissa on säilytetty Karhun persoonallinen muotokieli, väritys sekä loistavat tekniset ominaisuudet, jotka alkujaan nostivat brändin huippu-urheilijoiden suosikiksi.  Vuoden 2017 odotetuimpiin lanseerauksiin kuuluvat myös uudet outdoor-henkiset Karhu-lenkkarit, jotka inspiroituvat Suomen ulkoilumaastoista ja luonnosta. Kokoelman todellinen helmi on Karhu Fusion 2.0., joka pitää pintansa myös syksyisemmissä sääoloissa.

Karhu lenkkarit sopivat moneen tyyliin, sirommat 70- ja 80-luvun kengät kuten Karhu Albatross ja Karhu Champion Air ovat erinomaisia esimerkkejä aikakauden suuntauksista lenkkareissa. 90-luvulla kenkien muotoilu muuttui runsaammaksi ja Karhu-kengät eivät olleet poikkeus. Karhun Fusion- ja Aria-mallit on Albatrossia ja Champion Airia huomattavasti leveämpiä ja korkeapohjaisempia. Karhu Fusion lenkkarit on varusteltu myös uudella Fulcrum-teknologialla, joka oli 90-luvulla suuri kehitysaskel juoksukengissä.