Kengät

Kengät

Sneakerit - Tennarit - Lenkkarit, rakastamillamme kengillä on monta nimeä. The Athlete's Foot verkkokaupan valikoimasta niin löydät ikoniset retrolenkkarit, ajattomat klassikkotennarit ja modernin siluetin omaavat tekniset sneakerit kaikilta huippu brändeiltä. Nykyajan sneakerit ovat yhdistelmä tyylikkyyttä ja käyttömukavuutta. Etsit sitten tukevaa, kevyttä, matalaa, pehmeää tai joustavaa kenkää meiltä löydät itsellesi varmasti sopivat lenkkarit. 

Näytä lisää

Sneakerit - Tennarit - Lenkkarit

Sneakerit - missä ikinä liikutkin

Sneakerit on alunperin suunniteltu urheiluun ja monipuoliseen liikkumiseen. Nykyään niitä käytetään päivittäin missä tahansa urheilussa, koulussa, töissä tai vaikka juhlissa. Sneakereille ominaista on joustavuus, kumipohja ja synteettiset materiaalit, koska niiden tarkoitus on tuntua hyvältä jalassa kävelyn, juoksun tai tärähdysten aikana. Sneaker nimitys tuli tunnetuksi 1917 Yhdysvalloissa, kun Henry Nelson McKinney käytti termiä markkinoidessaan kenkiä. Sneaker termi viittasi siihen aikaan kenkien kumipohjan hiljaisuuteen verrattuna äänekkäisiin nahkakenkiin, jotka kopisivat lattiaa vasten jokaisella askeleella.

Tennari ja Sneaker - historiaa

Sneakerit saivat alkunsa kumipohjista, joita 1870-luvulla käytettiin laivoilla. Silloin kengistä käytettiin lempinimeä Plimsoll. Kumipohjat suojasivat merimiesten jalkoja kastumiselta, kun vettä tuli yli laidan. Plimsollit alkoivat levitä tennikseen, krokettiin ja jopa Brittien armeijaan, niiden mukavuuden ansiosta. Kumipohjaiset sneakerit alkoivat yleistyä urheilijoilla 1900-luvun alussa, varsinkin ensimmäisen maailmansodan jälkeen. adidas onnistui markkinoimaan sneakereitaan 1936 kesäolympialaisissa ja sen kenkämyynti nousi roimasti aina toiseen maailmansotaan asti. Sodan jälkeen sneakerit alkoivat yleistymään myös arkikäytössä esim. koulupuvun kanssa alettiin käyttää rennompia kenkiä. 1970-luvulla juoksuharrastuksesta tuli suosittua ja kengistä tehtiin mukavampia. Samaan aikaan lenkkareita markkinoitiin myös arkikäyttöön soveltuviksi. Sneakereista ja rennoista vapaa-ajan kengistä käytettävä tennari sana johtuu todennäköisesti 1970-luvun lopun ja 1980-luvun värikkäästä tennismuodista ja kengistä jolloin nimekkäät tennispersoonat toivat tennismuodin ja tennisjalkineet osaksi katumuotia. 1990-luvulla panostettiin muotiin ja teknologiaan vahvasti ja näin ollen sneakereista tehtiin tyylikkäämpiä, muhkeampia mukavuutta unohtamatta. Sneakereista tuli muoti-ilmiö ja ne kuvastivat ihmisten identiteettiä. Tennareiden määrä on kasvanut eksponentiaalisesti 1970-luvulta asti. 1970-luvulla urheilukenkiä oli noin eri 5 mallia ja 2012 pelkästään Yhdysvalloissa eri 3371 mallia.

Sneaker - nykyään

Sneakerit ovat laajentuneet urheilusta vapaa-aikaan ja katumuotiin vahvasti. Hip hop skenessä Puman, Niken ja adidaksen kengät, ja Rock'n rollissa Converse sekä Macbeth tulivat tutuksi jo 1970-luvulla. Sneakereita markkinoidaan tunnettujen urheilijoiden ja muusikoiden avulla, jotta kengille luodaan oma identiteettinsä, joihin ihmiset haluavat mukautua. Niiden myynti on räjähtänyt viime vuosina ja katukuvasta löytyy monenlaisia tennareita. Sneakereita jopa keräillään ja keräilijöistä käytetään nimeä "sneakerhead". Uniikkeja lenkkareita myydään jopa tuhannella eurolla, koska niistä on tullut yksi tämän hetken kuumimmista trendeistä. Sneakereilla on pitkä historia ja tällä hetkellä ne ovat kuumempia kuin koskaan.