Siirry sisältöön

Kenkien huolto ja pesu keväällä

Kevät on parasta aikaa valmistella raskaammat kengät talviteloille ja samalla tehdä huolellinen keväthuolto lempilenkkareille. Kokosimme sinulle parhaat vinkit ja neuvot, miten kenkien huolto ja pesu onnistuu kätevästi kotona.

Lumet alkavat sulamaan ja talven jäljiltä kadut paljastumaan. Monille on nyt selkeä ajankohta vaihtaa raskaammat talvikengät niihin lemppari-sneakereihin. Näin kevään alkaessa onkin otollista tehdä perinpohjainen säilytyshuolto talvikengille ja keväthuolto niille lempilenkkareille. Tähän artikkeliin on koottu parhaat vinkit ja neuvot, miten molempien huoltojen toteutus onnistuu näppärästi kotoa käsin.

Kuinka valmistelen talvikenkäni säilytystä varten?

Suomen talvi usein koettelee kenkiä kuin kenkiä. Yhden viikon sisällä saattavat popot saada osakseen loskaa, vesisadetta ja -20c paukkupakkasia. Tämän vuoksi on ensisijaisen tärkeää, että kengistä huolehditaan myös silloin, kun ne laitetaan hyllyyn odottamaan seuraavan talven koitoksia.

Monelle talvikengät tarkoittavat Timberlandin 6-inch Premium Boot bootseja tai muita nupukkinahkaisia kenkiä. Timberlandien sekä muiden nupukkinahkaisten kenkien kanssa kannattaa puhdistus aloittaa nauhojen irrottamisesta, jonka jälkeen kengistä tulisi huolellisesti putsata irtolika kuivalla harjalla. Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti Jason Markk Premium Shoe Cleaning Brush , joka on tarkoitettu juuri herkempien materiaalien, kuten nupukin puhdistukseen. Puhtaaksi harjattu kengän pinta puhdistetaan tämän jälkeen kengän materiaalille sopivalla puhdistusaineella. Jason Markk Premium Shoe Cleaner sopii nupukkinahan lisäksi myös nahalle, mokkanahalle, kankaalle, vinyylille sekä monille muille materiaaleille. Puhdistuksen voi viimeistellä puhtaalla harjalle harjaten. Kuivien kenkien sisään kannattaa laittaa pitemmäksi säilytysajaksi esimerkiksi sanomalehdistä rypistelty täyte, jotta kenkä pysyy muodossaan myös säilytyksen ajan. Parhaiten suojaat säilytettävät kengät valolta ja muilta ulkoisilta tekijöiltä säilyttämällä niitä niiden alkuperäisessä kenkälaatikossa.

Kuinka huoltaa ja puhdistaa sneakerit?

Nyt, kun talvikengät on valmisteltu kesätauolle, on aika keskittyä sneakereiden huoltoon ja puhdistukseen. Ottaessasi uusia kenkiä käyttöön, tulisi ne käsitellä kauttaaltaan kenkien suojasuihkeella, tämä ehkäisee kenkien likaantumista jo ennen niiden käyttöönottoa.  Tähän tarkoitukseen sopii hyvin pumppupullossa myytävä Jason Markk Repel Pump Spray. Aine muodostaa uusien kenkien päälle hengittävän, vettähylkivän ja suojaavan pinnan.

Mikäli kuitenkin haluaisit aloittaa kevään puhtoisissa, jo kenkäkaapista löytyvissä luottolenkkareissa, on siihenkin omat konstinsa. Vanhemmatkin lenkkarit nimittäin saavat uutta eloa, kun ne pestään oikein ja laadukkaita kenkien huoltotuotteita käyttäen. Lähtökohtaisesti lenkkarit kannattaa pestä pintapuolisesti viikoittain tai aina, kun kengät ovat likaiset. Kenkien kevyeksi pesuksi riittää hyvin irtopölyn harjaus kenkien pinnasta, tahrojen puhdistus ja huolellinen tuuletus. Säännöllinen huoltaminen myös lisää huomattavasti jalkineiden käyttöikää. Lisäksi kattavampi pesu ja huolto kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa, esimerkiksi juuri näin keväisin ja toistamiseen syksyisin.

Mikäli tennarien käsin peseminen ei nappaa, voit laittaa kengät pesukoneeseen. Ennen pesukoneeseen laittamista kannattaa kuitenkin tarkistaa tuotekohtaiset pesuohjeet, sillä kaikki kengät eivät suinkaan kestä konepesua. Mokka- ja nupukkinahkaiset kengät sekä muut herkät materiaalit kannattaa pitää ehdottoman kaukana pesukoneesta. Materiaalin lisäksi myös kenkien liimaukset, väriaineet ja yksityiskohdat saattavat kärsiä pesukoneessa. Mikäli olet epävarma, kysy apua asiantuntevalta myyjältä tai pese kengät suosiolla käsin.

 

Kultainen kuuden kohdan ohje lenkkareiden konepesuun:

 1. Tarkista huolellisesti, että soveltuvatko kenkäsi konepesuun.
 2. Mikäli kengät soveltuvat konepesuun, irrota kengistä kaikki irralliset osat, kuten nauhat ja pohjalliset.
 3. Esipese kengät, tällä varmistat parhaan lopputuloksen. Eli harjaa suurimmat irtoliat pois ja puhdista suurimmat tarhat kenkien pinnasta.
 4. Suojaa pesukoneen rumpu pyyhkeillä, näin ehkäiset pesukoneen vaurioitumista pesun aikana.
 5. Käytä kenkien pesuun mahdollisimman hellävaraista pesuohjelmaa ja alhaista lämpötilaa.
 6. Muista aina noudattaa kenkien tuotekohtaisia pesuohjeita, huuhteluaineet tai liian voimakkaat pesuaineet eivät kuulu tennareiden pesuun.

 

Pesun jälkeen?

Läpimärät kengät tulee aina kuivata mahdollisimman ilmavassa paikassa, kuten parvekkeella tai sään salliessa ulkona. Näin vältät kenkien turhan kutistumisen ja ikävät hajut. Muistathan, että kenkiä ei ikinä tule kuivata lämpimässä tai suljetussa tilassa, kuten saunan lauteilla. Jotta kengät pysyisivät pesun jälkeen mahdollisimman hyvin muodossaan, niiden kärkiin kannattaa kuivauksen yhteydessä laittaa kenkämuotit tai rypistetystä paperista tehdyt täytteet. Paperi edistää myös kenkien kuivumista, sillä se imee tehokkaasti kosteutta.

Teloillaan lepäävät talvikengät ovat saaneet nyt freesin ilmeen ja odottavat ensi talvea. Lisäksi tennarit on saatu huollettua ja putsauttua, joten olet nyt valmis viimeistelemään asukokonaisuutesi puhtoisilla sneakereilla. Vielä viimeisenä vinkkinä suosittelemme kantamaan Quick Wipes-liinoja mukana matkalla, sillä et voi ikinä tietää milloin lenkkarit on saatava minttiin mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti!

 

 

 

 

Muuta mielenkiintoista

Classic sneakers

Klassikkolenkkareiden TOP5

Top 5 talvikengät naisille ja miehille

Talven kovimmat kenkäsuosikit

TAFCrew: Shava Sofy

Home Of Sneakers -sivuston sneakerguru

 • adidas Originals
 • Carhartt WIP
 • Champion
 • Converse
 • Fila
 • Freedom Moses
 • Herschel
 • Jordan
 • Karhu
 • New Balance
 • New Era
 • Nike
 • Puma
 • Reebok
 • Teva
 • The North Face
 • Timberland
 • Vans