Siirry sisältöön
|  Tilaa joululahjat viimeistään 20.12 klo 12:00   |   Pidennetty palautusoikeus 6.1.2019 asti  |

adidas vaatteita -25%

Aikuisten Trefoil hupparit ja -colleget sekä SST- ja Beckenbauer verkkarit

Focus ja Hatsolo Suomibreikin pioneerit

Kotimaiset katutanssijat ovat jo vuosia niittäneet mainetta maailmalla. Suomalaisen breakdancen lähettiläinä ovat toimineet muun muassa Flow Mo Crew:n Focus ja Hatsolo. Jyväskylästä maailmalle ponnistaneet kaverukset ovat matkallaan kokeneet niin voittoja kuin kamppailuja ennakkoluuloja vastaan. TAF selvitti, mitä kahdelle b-boylle nykyisin kuuluu.

 

Focus ja Hatsolo, miten menee?

Hatsolo: Ei voisi paremmin mennä. Oltiin itseasiassa just Freestyle Session tapahtumassa Los Angelesissa kisaamassa Flow Mo Crew:n voimin. Oli nastaa olla edustamassa omaa ryhmää yhdessä maailman perinteisimmistä ja kovimmista kisoista.

Focus: Kyllä! Upea reissu jälleen takana. Kohti uusia suunnitelmia ja haasteita ollaan taas matkalla kovista kisoista inspiroituneena.

Vielä siis nälkää riittää, vaikka olette jo valloittaneet maailman breikkaamalla. Mistä kaikki alkoi?

Focus: Juuret juontaa 90-luvun puoliväliin, kun näin diskossa koulun kingit pyörimässä selällään ringissä. Se oli jotain niin kreisiä, että oli pakko päästä testaamaan itsekin. Breikkauksen energia imaisi mukaansa ja samalla tiellä olen edelleen. Iso kunnioitus Mikko Ahlgrenille, joka oli meidän ensimmäinen opettajamme. Mikko on opettanut puolia Suomen breikkaajia aluista saakka ja tehnyt upeaa duunia suomalaisen tanssikulttuurin eteen.

Hatsolo: Aikalailla sama stoori kuin Jussilla. Kaikki lähti liikkeelle Jyväskylän diskoista, jonka jälkeen Ahlgrenin Mikko sytytti sisällä liekin breikkiin. Sama liekki roihuaa nykyään ehkä jopa entistä vahvemmin.

Harva olisi uskonut, että Suomesta löytyy kovia breikkaajia. Uskoitteko te siihen aluksi edes itse?

Hatsolo: (nauraa) No, jos ihan rehellisiä ollaan, niin en mä ainakaan aluksi uskonut. Jo pelkkä jenkkeihin matkustaminen oli pelkkä unelma, kun treenattiin kotisalilla Keski-Suomessa. Kovan treenin ansoista taidot kuitenkin kehittyivät siihen malliin, että aloimme ajan myötä pärjätä kilpailuissa Euroopassa. Ja nälkähän tunnetusti kasvaa syödessä.

Focus: Tekemisen tahto oli mielettömän vahva heti alusta saakka. Ei battle-voittoja osannut vielä edes kuvitellakaan, kun kukaan ei ollut kisoja ulkomailla vielä oikein tehnyt. Tahto oli se, millä puskettiin läpi Suomessa ja ulkomailla.

Palataan vielä ajassa taakse – mitkä ovat teidän uranne kohokohtia?

Focus: Rock Steady Crew Anniversaryn voitto vuonna 2006 on ehdottomasti yksi. New Yorkin suurimmissa kilpailuissa sekä breikkauksen ja hip hopin synnyinkaupungissa pärjäämisestä tuli maaginen fiilis. Rock Steady on breikkauksen legendaarisin porukka, jonka vuosijuhlasta tittelin nappaaminen lämmittää sydäntä edelleen.

Hatsolo: Voittojen lisäksi iso juttu oli perustaa oma tanssikoulu, Saiffa, Helsinkiin vuonna 2010. Tuntui upealta päästä jakamaan maailmalta kerättyjä oppeja omissa tiloissa. Silloin tajusi, miten hyvä työväline breikki on lasten ja nuorten innostamiseen ja tukemiseen.

Mikä on suurin salaisuutenne ja mitkä ovat breikkareiden kolme parasta vinkkiä menestykseen?

Hatsolo: ILO! Jos breikki ei olisi niin uskomattoman hauskaa, olisin varmaan lopettanut jo aikoja sitten. Harrastuksista ja treenaamisesta tulee helposti vuosien saatossa pakkopullaa. Siksi onkin tärkeää löytää sellainen laji, joka motivoi kehittämään ja pitämään huolta itsestään. Breikki on sitä minulle. Kun löydät omasi, pidä siitä kiinni.

Focus: Uuden oppiminen, intohimo lajiin ja fiilis! Ilman näitä toistaisi vaan samaa ja tekeminen tuntuisi puulta.

 

Onko Suomessa muita kovia alan harrastajia teidän lisäksi?

Focus: Suomen taso on todella kova sekä maailmalla tunnustettu. Skeneen mahtuu monia huippua kuten Ätä, Taya, AT ja Joensuu Bboys muutama mainitakseni.

Hatsolo: Suomessa on kova taso ja meidän parhaimmat tunnetaan hyvin maailmalla. Jussin mainitsemien kavereiden lisäksi kovia tanssijoita löytyy esimerkiksi Oulusta ja Jyväskylästä.

Miten kotimainen skene on kehittynyt sen alkuajoista?

Focus: Kisat ja jamit on kasvanut tosi paljon. Katutanssi on nykyisin myös paljon monimuotoisempaa. Ennen breikattiin ainoastaan bileissä, muuta vaihtoehtoa ei ollut. Nykyisin katutanssia löytyy enemmän tanssikouluista, teattereista ja televisiosta.

Hatsolo: Meininki on paljon isompaa kuin ennen ja katutanssilla on mahdollista ansaita leipänsä niin halutessaan. Myös yleisissä piireissä arvostus on lisääntynyt ja meitä ei enää nähdä vaan tyyppeinä, jotka notkuvat kaupungilla aiheuttamassa ongelmia.

Millainen on suomalisen breakdancen tulevaisuus – onko meillä nousemassa uusia Focuksia ja Hatsoloja?

Hatsolo: Juuri nyt meillä on paljon lupaavia nuoria kasvamassa. Vuonna 2018 breikki on mukana nuorten Olympialaisissa, jonka karsintoihin valittiin mukaan useita kotimaisia junnuja. Pari vuotta vielä ja toivottavasti nähdään kaverit edustamassa Suomea isoissa kisoissa

Focusen ja Hatsolon vaatteet ja kengät uudesta PUMA Suede Classic 50th Anniversary Pack -kokoelmasta

Muuta mielenkiintoista

Puma Tsugi Shinsei blogi

Inspiroidu japanilaisesta minimalistisuudesta

PUMA IGNITE LIMITLESS BLOGI

featuring The Weeknd

PUMA FIERCE SWAN PACK

featuring Kylie Jenner

 • adidas Originals
 • Champion
 • Herschel
 • Jordan
 • Karhu
 • New Balance
 • Nike
 • Puma
 • Reebok
 • The North Face
 • Timberland
 • Vans